В Деня на юриста специални гости на учениците от паралелките „Право и журналистика“ бяха Румяна Ирманова, прокурор в Апелативна прокуратура – Велико Търново и адвокат Аня Минчева. Водещите на срещата разговор Диана Георгиева от 10 А и Габриела Йорданова от 9 А клас представиха кратка информация за приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. Гостите разказаха за избора си на професия, за пътя на своята професионална кариера, за най-трудните и най-запомнящите се съдебни дела, за йерархията и структурата на съдебната власт на Република България. „За да станеш съдия, прокурор, се полагат много тежки изпити“, предупреди прокурор Ирманова на гимназистите. „Законът е Слънце и трябва да се съобразяваме и ръководим от него“, обясни още тя. Но и двете юристки са убедени, че най-важна е отдадеността на работата и че не трябва да се влага емоция.

Прокурор Ирманова се върна във времето, когато е била преподавател на учениците в първите паралелки по право в Хуманитарната гимназия, и разказа, че от това училище са тръгнали много юристи, които днес са нейни колеги – прокурори, съдии, разследващи полицаи.

След края на часа, посветен на съдебната система, Румяна Ирманова и Аня Минчева дадоха интервю за ученическата телевизия на Профилираната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ Тийн ТВ.

Проявата е и част от Месеца на кариерното ориентиране, който се провежда по инициатива на Регионалното управление на образованието.

Категории: Новини