Габриела Йорданова от 9 А клас и Цветелина Георгиева от 8 А клас от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ Велико Търново получиха сребърни медали в категория „Очерк“ от 12-я Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. В категория „Радиожурналистика“ поощрителна награда получи Елина Генова от 11 А клас. Церемонията по награждаването се проведе в Разград.

„Светът под лупа“ бе темата на конкурса, който носи името на бележития разградски журналист Григор Попов, издавал в продължение на 22 години вестник „Разградско слово“.

В тазгодишното издание на творческата надпревара се включиха индивидуални участници и ученически колективи от втори до дванадесети клас от 54 образователни институции от страната и региона – от 32 населени места в 19 административни области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Шумен. Дванадесетото издание на конкурса включва 305 журналистически материала на 68 колектива и 192 индивидуални участници, разпределени в три възрастови групи: II-IV, V-VIII и IX-XII клас. Те бяха оценявани по категории, раздели и възрасти от комисия в състав: Димитър Петров – публицист, Галина Матева – журналист, Садет Кърова – кореспондент на БТА, Галина Маринова – кореспондент на в-к “Екип 7“, Валентина Колева – радиожурналист и Божидарка Златарева – краевед.

Церемонията по награждаването се проведе в къща музей „Станка и Никола Икономови“ – родната къща на патрона на конкурса, а участници имаха възможност да покажат, че са се запознали с личността и професионалния път на Григор Попов, като отговаряха на въпроси от викторина, подготвена от млади журналисти от клуб „Репортери“ към ЦУТНТ-Разград.

Категории: Новини