Ученици от Хуманитарния профил на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, които изучават журналистика, имаха възможността да посетят Българската национална телевизия. Гид в обиколката на обществената медия беше Геновева Радева, отговорен редактор на „По света и у нас“, заедно с репортерите Цанка Николова и Любомила Бучинска.

Огромните новинарски студиа, процесът на създаване на репортажите и пътят им до телевизионния екран, екипната работа, професионализмът впечатлиха младите репортери от Тийн ТВ, ученическата телевизия на Хуманитарната гимназия. Те бяха щастливи да почерпят опит пряко от новинарите на БНТ, които им разкриха голяма част от тайните на телевизията.

Вълнуващи бяха срещите с още знакови лица на БНТ – Даниел Чипев, водещите на новините, телевизионната двойка от „По света и у нас“ Филипа Огнянова и Костадин Филипов, с едно от най-популярните лица синоптичката на БНТ Ева Кикерезова.

Всеки от новинарите разказа вълнуващи истории за трудоемкия процес и даде примери от динамичното ежедневие в телевизията. Геновева Радева сподели на учениците репортери, че преди дни е излязла статистиката на Ройтерс, според която Българската национална телевизия е медията, която се ползва с най-високо доверие сред гражданите. „Това показва тазгодишният доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“. Според проучването 60% от българите се доверяват на новините на БНТ – телевизията печели още по-голямо доверие спрямо миналата година.“ Високата оценка на гражданите е и отговорност за работата на новинарите на БНТ оттук нататък.

Да сте любопитни към света и това, който се случва край вас, много да четете, да имате аналитично мислене, да разказвате увлекателно, текстът да е близо до устната реч, да е достъпен и разбираем езикът, да се избягват чуждиците и тежкият административен стил, бяха част от ценните съвети към младите репортери от Хуманитарната.

Любопитно за учениците беше наблюдението на живо на обедните новини, апаратната, огромните студиа за излъчване на новини, последва разходка в нюзрума, гардеробната, гримьорната на националната ни телевизия. Интересно беше и как точно се ползва аутокюто, но и кои са моментите, в които не може да се разчита само на готовия текст в него, поясниха водещите за представянето на новините.  За младите репортери беше интересна и срещата с екипа на БНТ, който се грижи за новините в Тик-ток

Категории: Новини