Ученици от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново бяха част от Младежкия научен фестивал „Ало, Космос! Говори България!“ благодарение на специалната покана на д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

„Научният фестивал „Ало, Космос“ ни напомня отново да мечтаем за градивната сила на науката и за Космоса“ – с тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри фестивала „Ало, Космос! Говори България!“. Форумът събра над 1000 деца от цялата страна с интерес към науката. Специален гост на форума беше астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопес-Алегрия. Единствените ученици, на които министър Цоков даде интервю, бяха репортерите на ТИЙН ТВ Ренета Ангелова от 11 А клас и Джем Мехмедали от 10 А клас.

„Такива фестивали са тържество за образованието, защото, ако това, което виждаме днес, се случва в класната стая, българското образование ще е съвсем различно“, каза в отговор на въпроса на Ренета Ангелова от 11 А за смисъла на космическия форум в столичния Тех парк проф. Цоков. Той смята, че учениците ще са по-мотивирани и вдъхновени, ако събития, подобни на ,,Ало, Космос! Говори България“, се случват по-често.

,,Ако българското образование става такова, каквото представя фестивалът „Ало, Космос“, то вие, учениците, ще бъдете подготвени за професиите на бъдещето. Защото професиите на бъдещето имат особеност, че те много по-бързо ще се променят“, добави образователният министър в отговор на въпроса дали българското образование е готово за професиите на бъдещето. Министърът изрази увереност, че ако учениците имат уменията за живота и изградените ключови компетентности, ще могат бързо и лесно да се справят с всяка нова професия“.

 България може да върне позициите си на космическа държава, ако отново има стремеж за създаване на космическа програма. Министърът уточни още, че през последната година се правят опити за създаване такава космическа програма. Министър Цоков изрази надежда следващото правителство да продължи тези опити, за да може България да стане член на Европейската и световната космическа общност.

Министърът отговори и на въпроса как преминава един негов работен ден. Сподели, че ежедневието му е изпълнено главно с административни дела. ,,Рядко имам такива зареждащи и вдъхновяващи срещи, но се опитваме да компенсираме чрез посещения на училища, участия в различни фестивали и конференции“. Чувството да си министър на образованието, е свързано с огромна отговорност, защото за всичко, което се случва в училищата в държавата ни, до голяма степен отговорен е министърът на образованието. „Тази отговорност е голяма, но заедно с това е и вдъхновяващо това, че винаги министърът на образованието има връзка с учениците, учителите и по някакъв начин може да повлияе за подобряването на образователната система“, каза професор Цоков. Като финален въпрос Цоков бе попитан какво го мотивира да работи тази отговорна работа. Разказа, че преди да стигне висотата на министър, той през целия си живот е работил в сферата на образованието. ,,Всичко това, което съм трупал през годините, ми помага да бъда и по-добър като министър на образованието“.

  В края на срещата разговор професор Галин Цоков разговаря с директора на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Павлин Витанов, който му подари вратовръзка с емблемата на Хуманитарната гимназия.

 С усмивки и фотосесия ученици и учители се разделихме с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

По време на научния фестивал учениците присъстваха на интригуващи лекции на учени от България и Европа, посветени на най-новите научни открития, теории, научиха за възможността да участват в експерименти и да са част от т. нар. „гражданска наука“ в полза на Космоса.

Голям интерес предизвика видеовръзката с нашите изследователи от Северния ледовит океан Стефан и Максим Иванови.

 Атрактивна и интерeсна за учениците беше книгопечатната машина на Гутенберг, до която всеки пожела да се снима, както и демонстрацията със следови кучета пред сградата на София Тех парк.

Категории: Новини