Учениците от 10-а клас на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ днес посетиха 5 и 6 клас от ОУ „Христо Ботев“ по покана на учителката по български език и литература Вивиана Димитрова. Гимназистите избраха да им прочетат две народни приказки, от които по-малките ученици да извлекат поука. Предложиха им заедно да ги анализират и посочат най-важното от „Мечката и лошата дума“ и „Който добро прави, добро намира“. Поговориха за приятелство, толерантност и доброта, на която учат приказките.

Всеки от десетокласниците разказа накратко за любимата си книга и нейния сюжет – от исторически книги до фантастика, психологически и дори издания на тема финансова грамотност. Посочените от гимназистите като предпочитани заглавия от българската класическа литература се оказаха най-много – „Под игото“, „Тютюн“, „Една българка“.

 Учениците от 10-а клас прочетоха и 20 мисли за безценната мъдрост, която ни носят книгите. Те провокираха по-малките им съученици също да помислят върху смисъла и посланията на всяка книга, която може да бъде верен приятел на всеки. Обещаха си нова среща в края на учебната година, в която по-малките да споделят любими заглавия на книги и да разкажа с какво ги е впечатлил сюжетът. Срещата завърши с пожелание от учителката по литература Таня Мишева към всяко дете да намери книгата, която го докосва и вълнува. Защото тя има и функция да забавлява, да измъкне човека от трудностите в реалността и ежедневието и да го научи да мечтае и да преследва мечтите си.

Категории: Новини